KAKEL & KLINKER

KAKEL & KLINKER

Det finns en uppsjö av olika keramiska plattor som varierar i tillverkningsprocess, storlek, färg, funktion med mera.

Till keramiska plattor hör bland annat kakel och klinkers. Här presenteras vanligast förekommande keramiska plattor, dess egenskaper, krav på underlag och montering.

 Råvaran för keramiska plattor är lera. Leran genomgår ett flertal processer före formgivning beroende på avsett användningsområde. Leran formges sedan genom strängpressning (våtpressad lera) eller formpressning (torrpressad lera). Därefter bränns plattorna i upp till 1200 ºC och de som ska glaseras placeras i en glasyrbox. Bränd lera är alltså keramik. Enligt europeiska standarder indelas keramiska golv- och väggmaterial i olika grupper beroende på tillverkningsmetod och absorptionsförmåga.

Användningsområden för keramik

- Torra utrymmen i bostäder och offentlig miljö
- Våtrum. Ska keramiska plattor installeras i våtutrymmen ska det installeras tillsammans med ett godkänt tätskikt
- För utrymmen där det är noga med halksäkerheten, så som i industrilokaler, storkök, m.fl., finns keramiska plattor med halkhämmande egenskaper. Dessa plattor har en grovkornig eller nopprig yta
- Bassänger och industrier

Skötsel

Keramiska golv och väggplattor är i stort sätt underhållsfria. Dock krävs en normal veckostädning samt avtorkning vid spill och annan nedsmutsning. Låt inte vatten bli stående i pölar eftersom kalkhaltigt vatten kan orsaka fläckar. Vid installation av golvvärme får värmen tidigast slås på efter 28 dygn och skall då höjas med 5ºC per dygn till avsedd temperatur. På en glaserad yta har smutsen svårt att fästa till skillnad från en oglaserad yta.

Krav på underlag för keramiska plattor

För installation av kakel och klinker krävs att underlaget är tillräckligt bärande. Då keramiska plattor är tyngre än de flesta andra golvmaterial är det viktigt att säkerställa att underlags-konstruktionen är lämplig att installera plattor på. I vissa fall behöver underlaget förstärkas.

Golv4U AB, Skellefteå

Industrivägen 30,
931 44 Skellefteå

Tfn: 0910-77 53 05

E-post: info@golv4u.se

E-post: anders@golv4u.se

golv4u-logo2.png

Golvläggning i Skellefteå

Linoleumgolv
Laminatgolv
Massiva trägolv
Textilgolv
Gummigolv
Plastgolv PVC
Kakel & Klinker
© 2023 Golv 4U. Alla Rättigheter Reserverade.