LAMINATGOLV

LAMINATGOLV

Laminatgolvets konstruktion består av ett träbaserat bärar- eller kärnmaterial, vanligtvis HDF-skiva (High Density Fiberboard), ett ytskikt av laminat eller folie och ett botten- eller balansskikt. Det finns även produkter med annat ytskikt som t.ex. linoleum eller PVC, men som inte räknas in i kategorin Laminatgolv. Inom gruppen Laminatgolv finns flera typer av ytskikt. Det vanligaste är att man pressar dekorpapper och slitskikt direkt mot bärarmaterialet.

Andra metoder är att tillverka ett laminat som sedan limmas mot bärarmaterialet. Vissa produkter har ett lackat ytskikt och på bäraren direkt tryckt dekor eller ett härdat akrylskikt. I samband med impregneringen av de översta skikten kan aluminiumoxid strös på för att få den slitstyrka produkten ska ha. Detta kan skilja sig från produkt till produkt.

Format/varianter

- Laminatgolv finns från 6 mm till 12 mm tjocka. Vissa har redan i tillverkningen försett produkten med ett underlagsmaterial som ersätter det mellanlägg som oftast föreskrivs.
- Golven finns i flera format. Vanliga format är ca 200 x 1200 mm, men både bredare, längre och smalare finns i stor variation.
- Det finns olika typer av foglösningar med eller utan fasade kanter som är målade eller pressade.

Skötsel

Laminatgolv har goda smutsavvisande egenskaper och skall inte beläggas med polish, vaxer eller dylikt. Olika typer av ytstrukturer, golv med fasade kanter eller golv med matt yta kan kräva att skötseln sker mer regelbundet, enligt de instruktioner tillverkaren ger. De laminatgolv som är lackade behandlas likadant som ett lackat massivt trä- eller lamellparkettgolv.

Egenskaper

- God beständighet mot nötning.
- Laminatgolv försedda med stegljudsdämpande skikt redan från tillverkningen finns.
- Det finns laminatgolv som avleder elektrostatisk uppladdning.
- Fläcktålighet är normalt god mot både vattenlösliga och oljelösliga ämnen. God motståndsförmåga mot många syror, sprit, fetter oljor och dylikt.
- Laminatgolv skadas normalt inte av lösningsmedel som exempelvis aceton eller thinner, eller vid långvarig påverkan av starkt alkaliska ämnen. Produkter med lackerad eller målad yta skadas dock av lösningsmedel.

Användningsområde

Alla typer av laminatgolv:
- Torra utrymmen i bostäder och offentlig miljö
- Laminatgolv fungerar bra i samband med golvvärme.

Golv4U AB, Skellefteå

Industrivägen 30,
931 44 Skellefteå

Tfn: 0910-77 53 05

E-post: info@golv4u.se

E-post: anders@golv4u.se

golv4u-logo2.png

Golvläggning i Skellefteå

Linoleumgolv
Laminatgolv
Massiva trägolv
Textilgolv
Gummigolv
Plastgolv PVC
Kakel & Klinker
© 2023 Golv 4U. Alla Rättigheter Reserverade.