TEXTILGOLV

TEXTILGOLV

Det finns olika typer av textilgolv. Det vanligaste är vävda mattor följt av nålfiltsmattor.

Vävda mattor

Vävda heltäckningsmattor finns i fyra olika utföranden; Axminster, Velvet, Wilton och Flatvävt. Det som skiljer dessa är i huvudsak möjligheten att väva omönstrat respektive mönstrat samt bindningen av luggarnet. Baksidan på vävda mattor är i regel av jute och bomull men även polypropen kan förekomma. Slitgarnet är oftast av 80 % ull och 20 % polyamid, 100 % ull eller någon typ av syntetgarn. Vävda mattor tillverkas antingen med skuren lugg (velour) eller med öglad (bouclé) och erbjuder stor valfrihet i fråga om färger och mönster.

Nålfiltsmattor

Flera skikt av kardade fibrer arbetas samman med nålar till en filtliknande produkt. Nålfiltmattor finns med eller utan belagd baksida. De har en slät yta, och kan förses med tryckt mönster. Bild på nålfiltsmatta under tillverkning nedan.

Skötsel

Rekommendationen är att dammsuga ett par gånger i veckan. För att bättre komma åt smutsen i botten av mattan kan en dammsugare med borstvalsmunstycke används. Detta bör dock undvikas vid öglade mattor med inslag av ull.

Tidigare har framhållits allergirisker i samband med textila golv, men med dagens material och städutrustning är detta inte längre ett problem. Vid tester som gjorts* har man också sett att damm i inomhusmiljön, istället för att virvla fritt i luften, binds i mattan där det sedan kan städas bort.

Egenskaper

- Textilgolv har goda stegljudsdämpande egenskaper
- Textilgolv inverkar på rumsakustiken genom att ha god ljudabsorption vilket gör den så kallade efterklangstiden kort
- Permanent antistatiska textilgolv finns (genom ledande fibrer)
- Antismutsbehandlade textilgolv finns (exempelvis skyddande lager av teflon)

Användningsområde

Vävda mattor:
- Vävda mattor används i huvudsak i offentlig miljö såsom affärer, varuhus, kontor, hotell, restauranger, banker, fartyg etc.

Nålfiltsmattor:

- Torra utrymmen i bostäder och offentlig miljö

Golv4U AB, Skellefteå

Industrivägen 30,
931 44 Skellefteå

Tfn: 0910-77 53 05

E-post: info@golv4u.se

E-post: anders@golv4u.se

golv4u-logo2.png

Golvläggning i Skellefteå

Linoleumgolv
Laminatgolv
Massiva trägolv
Textilgolv
Gummigolv
Plastgolv PVC
Kakel & Klinker
© 2023 Golv 4U. Alla Rättigheter Reserverade.